El wiki: és un tipus de pàgina web.
Wiki= ràpid (en Hawaià).
Els wiki serveixen i són útils, per crear informació grupal (Afegir i modificar informació).
La informació està en un sol lloc, per tant, si modifiquem algun tipus d'informació, modifiquem sempre la original.
Un wiki aniria bé: pels treballs en grup, penjar apunts de classe (per tal de que es pugui anar completant la informació), un llistat de tlf. etc.
Els wiki tenen només un sol arxiu, i el tenim en el servidor d'internet; per altra banda amb el word doncs, t'has de guardar tots els documents en el discdur o bé en el pendrive.
El wikispaces: lloc per crear wikis.
*Utilitat del historial:
-Saber qui ha creat la informació.
-Saber la actualització de la informació, i quan s'ha creat.
*Blocs o wikis?
-En els wiki, els contingutsns'estructuren per pàgines; en el cas dels blocs es fa per entrades on surt la data amb la seva entrada independent.
-En el cas del bloc doncs, el més antic és l'últim (cronològic), però això no treu que no sigui important; per altra banda, el wiki queda tot actualitzat en un, ja que es revisen en funció del contingut, no per la data (intemporal).
-Els blocs no tenen menús però tenen etiquetes; en canvi els wiki sí tenen menús.
Slideshare, serveix per publicar creacions amb power point.
Després també un aspecte que cal tenir molt en compte són Les llicències d'obres (Creative Commons).
Wikipèdia:
La wikipèdia és una enciclopèdia elaborada amb col.laboració amb alguns dels seus propis lectors.
Vàrem fer una petita pràctica corregint un article (nen), registrant-nos prèviament obrint-nos un compte; posteriorment hem comprovat com a l'historial sortia les nostres intervencions.
Comprovàrem també, el tema de l'idioma; és a dir, cercant un mateix artícle, "Barcelona" en diferents idiomes (català, castellà i anglès) no diu el mateix. Les imatges són diferents, el contingut, més o menys extens...). Això és bo o dolent? Això, ens fa ser selectius, ja que la realitat no és única. Et permet comparar, per tant és algo que valorem com a positiu ja que així no tenim una visió única de les coses.
Per tant, una altra cosa que ens qüestionem és, és creible la informació que ens trobem a la wikipèdia?
En gran part sí, ja que es demana les fonts d'informació, referències d'on o com t'has documentat per publicar la informació. Per tant així, podem contrarestar si la font d'informació és fiable.
En la wikipèdia si ens fixem, hi ha enllaços de color blau i de color vermell. El vermell significa que algú la creat com un enllaç però quan cliques sobre aquest surt en blanc, perquè la persona no ha escrit res. Podent escriure nosaltres si ens interessa. Aixi doncs, faríem:
-L'enllaç intern (ab) ens crearia una nova pàgina (en cas dels vermell)
-L'enllaç extern (A) continuaríem escribint sota on s'ha començat a escriure.
Tenim un Llibre d'estil, per saber com escriure en la wikipèdia.
Important els encapçalaments (títol). L'índex que apareix a dalt es crea automàticament al fer servir encapçalaments; si no fem encapçalaments, no es crearà l'index.
Extreure informació dels temes del projecte
Fa 10 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada